LinkedInYouTubeTwitter

Goed mixen met scholen

“Noem een gebouw geen school of wijkcentrum als je wilt dat ook de buurt daar binnen komt”, zegt Huub Corssmit, hoofd Wijkmanagement en Brede Bossche Scholen bij Gemeente 's-Hertogenbosch. Het is één van de vele tips die hij heeft voor scholen en gemeenten die op zoek zijn naar de mogelijkheden voor dubbel ruimtegebruik.

Jarenlange ervaring

Hij baseert zich daarbij op jarenlange ervaring met brede scholen in ‘s Hertogenbosch. Die dragen de naam Brede Bosche Scholen (BBS). De gemeente heeft een aantal van dergelijke gebouwen bedoeld om ook de bewoners in de wijk een betere toekomst te bieden. Dat doel is in Boschveld behaald, maar in welke mate de brede school daaraan heeft bijgedragen is lastig te bepalen. Dat blijkt ook uit landelijk onderzoek naar brede scholen.

Goede opzet, nu anders?

In ‘s Hertogenbosch hebben ze hun eigen evaluatie van 25 jaar ervaring met brede scholen uitgevoerd. De resultaten komen binnenkort beschikbaar, maar Huub deelt vast wat conclusies met de 50 gasten uit het Bouwstenen-netwerk op 22 mei 2025. Dat doet hij samen met de BBS-manager ter plaatse Yassine Mami. 

 

Punt op de Bouwstenen-agenda is hoe we goede en aantrekkelijke plekken voor de buurt maken, dit keer in combinatie met onderwijs. “Zoals het destijds was ingericht, was het goed. Wegens succes was er weinig aanleiding daar verandering in te brengen", vertelt Huub. "Maar tijden zijn veranderd. Het is wellicht tijd om bij te sturen."

Te veel regels om het gezellig te maken

Een van de zaken die daarbij aandacht vragen is het beheer. Yassine vervult een fantastische rol en verbindt alles en iedereen aan elkaar maar zit ook vaak in een spagaat. Er zijn eigenlijk te veel regels waar je rekening mee moet houden, waardoor het moeilijk is de ruimte goed te benutten en het gezellig, betaalbaar en beheersbaar te houden, zeker als je dat als gemeente doet, zoals hier in ‘s Hertogenbosch. Een gemeente kan het zich niet veroorloven wat losjes met de regels om te gaan. 

De zelfvoorzieningen

Bart Eigeman, programmaleider “Van ik naar wij”, vertelt over samenleven en wijst op 

het belang van netwerken en de aansluiting bij netwerken - die zorgen voor elkaar. “De opgave is te “deprofessionaliseren”, zegt hij. Voor allerlei activiteiten en kleine accommodaties kan je daarbij wat voorstellen, maar voor het beheer van zo’n groot pand is het toch wat lastiger. Ook zij hebben te maken met allerlei regels.

We worden ouder

Marcel Ham, van Movisie en het Tijdschrift voor Sociale vraagstukken, wijst op de ouder wordende samenleving, hoe die wil wonen en aan voorzieningen nodig heeft. Ze zijn, met al hun knarrenhofjes, meer zelfvoorzienend dan we denken. “Met het ouder worden verandert ook de behoeften aan voorzieningen in de buurt. De opgave is om naar die behoeften te kijken en dat te vertalen naar voorzieningen op verschillende schaalniveau’s; klein en groot.

Ontzorgingsprogramma’s voor scholen

Tijdens de bijeenkomst wordt veel kennis uitgewisseld en wordt naar haakjes gezocht om op door te bouwen. Die variëren van meer zicht op de lol van het ruimtedelen, de minimaal benodigde eigen ruimte voor de diverse activiteiten, de ruimteclaims die partijen leggen en het zoeken naar de balans daarin, tot ontzorgingsprogramma’s voor scholen die afgelopen jaren de hele buurt in hun mik geschoven hebben gekregen. De rol van de arrangeur blijkt cruciaal en goed om ook die scherper met elkaar te krijgen. Hoe dan ook meer dan genoeg punten en ideeen om verder (samen) op voort te bouwen.

 

 

Meedoen? Dat kan

We pakken de haakjes op en leuk als je meedenkt en meedoet met de uitwerking in een van onze netwerken, bijvoorbeeld rond beleid, onderwijshuisvesting of facility management.

 

We zijn ook op zoek naar goede voorbeelden met een magic mix van school en buurt. Deze kan je delen met nieuws@bouwstenen.nl

 


Yes you can oranje

Meer informatie

Bericht: Ervaring met Brede Bossche Scholen (april 2025)

Verhalen op LinkedIn over de bijeenkomst:

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.